چرا خمیازه می کشیم؟
خمیازه کشیدن چیزی است که همه انسانها (و بسیاری از حیوانات دیگر ، از جمله پرندگان ، خزندگان و ماهی ها) به طور منظم انجام می دهند. حتی نوزادان در رحم می توانند خمیازه بکشند. اما چه دلیلی پشت این خمیازه کشیدن نهفته است؟ بسیاری از ما فکر می کنیم که خمیازه کاری است که هنگام خستگی انجام می دهیم ، اما ممکن است به همین سادگی نباشد. خمیازه یکی از ابتدایی ترین رفتارهای ماست.
چندین فاکتور وجود دارد که ممکن است در خمیازه کشیدن شما نقش داشته باشد. ما برخی از رایج ترین ها آن ها را در زیر شرح داده ایم:
5 دلیل برای خمیازه کشیدن وجود دارد:
1) خستگی
2) تأثیر اجتماعی
3) استرس
4) مغز بیش از حد گرم شود
5) گرسنگی
1) خستگی :
یک تئوری معتقد است که وقتی بدن ما بدهکار خواب است و بیش از حد خسته است ، ما عمیقاً نفس نفس نمی کشیم و بدن را از اکسیژن اساسی که به ما کمک می کند بهترین عملکرد را داشته باشیم ، محروم می کنیم. به عنوان یک رفلکس غیر ارادی ، خمیازه خودبخودی ما را وادار می کند دهان خود را کاملاً باز کنیم ، فک خود را کشیده و نفس عمیق بکشیم و به ما کمک کند تا اکسیژن دریافت کنیم و بدن خود را از دی اکسید کربن پاکسازی کنیم.
فقط به خاطر داشته باشید که تحقیق قطعی نیست. نظریه دیگری می گوید که خمیازه و تنفس توسط دو مکانیزم کاملاً متفاوت کنترل می شوند.
به نظر می رسد برخی از مطالعات به خمیازه کشیدن به عنوان یک رفلکس غیر ارادی اشاره دارد که مغز شما را تحریک می کند تا در واقع هوشیارتر شود. شما در حال نفس کشیدن عمیق برای شلیک اکسیژن به مغز هستید. خمیازه همچنین به ترشح هورمون هایی مربوط می شود که به طور خلاصه سطح هوشیاری و ضربان قلب شما را افزایش می دهند. در حقیقت ، یک مطالعه نشان داده است که یک خمیازه بزرگ و عمیق همانند کافئین عمل می کنند. این می تواند یک پاسخ تکاملی باشد ، که برای جلوگیری از خوابیدن توسط اجداد ما برای جلوگیری از حمله شکارچیان طراحی شده است.
2) تاثیر اجتماعی :
برخی از محققان معتقدند که وقتی خمیازه می کشیم در حال برقراری ارتباط با یکدیگر هستیم و دقیقاً نمی دانیم چه ارتباطی. برخی از دانشمندان معتقدند که خمیازه مسری ممکن است نوعی ارتباط قدیمی یا پیوند اجتماعی باشد که حتی به قبل از به صحبت افتادن انسان باز می گردد.
از نقطه نظر تکاملی ، احتمال دارد که خمیازه کشیدن سیگنالی برای همگام سازی رفتار در بین اعضای گروه در قدیم باشد ، مانند اینکه همه برای امنیت در یک زمان با هم بخوابند. خمیازه های ما همچنین می تواند راهی برای برقراری ارتباط با گروه باشد که آنها نیز باید خمیازه بکشند ، تا از خواب بیدار شوند و نسبت به خطر هوشیار باشند.
ما تنها گونه ای نیستیم که در پاسخ به خمیازه دیگران خمیازه می کشیم. پستانداران (همچنین حیوانات بسیار اجتماعی) نیز این کار را انجام می دهند. به خصوص شامپانزه این گرایش را نشان داده است. حتی برخی شواهد نشان می دهد که اگر سگ خانوادگی شما ببیند که صاحب آن این کار را انجام می دهد ، ممکن است پاسخ او را بدهد.
3) استرس :
اگر تا به حال دیده اید که قبل از یک رویداد استرس زا، خمیازه بکشید؟
اگر این تجربه را داشته اید، بدانید که شما تنها نیستید. محققان رابطه ای بین خمیازه کشیدن و استرس پیدا کرده اند ، آنها فقط هنوز دقیقاً نمی دانند که چرا این پدیده رخ می دهد. به نظر می رسد بدن شما می داند چیز مهمی در راه است ، بنابراین برای آماده سازی به شما هجوم می آورد. عکس آن نیز می تواند درست باشد. ممکن است که مغز شما از حالت تحریک بیش از حد به حالت آرام تری برسد ، خمیازه بکشید!
4) وقتی که مغر بیش از حد گرم شود :
یک تئوری که محققان پیشنهاد کرده اند این است که خمیازه غیر ارادی ممکن است به عنوان یک مکانیزم خنک کننده مغز عمل کند. شبیه تهویه مطبوع داخلی بدن ما است. بدیهی است که عمل خمیازه کشیدن باعث ایجاد کشش کافی در فک شما می شود که جریان خون را در سر ، گردن و صورت افزایش می دهد. نفس عمیقی که با یک خمیازه بزرگ همراه است همچنین مایعات نخاعی و خون را مجبور می کند تا از مغز ما به سمت پایین جریان یابد. هوای خنک تری که از طریق دهان نفس می کشیم به خنک شدن آن مایعات کمک می کند. تمام این سیستم ها با هم کار می کنند تا مایعات گرمتر را از مغز پاک کنند در حالی که مایعات خنک کننده را به سمت بالا فشار می دهند.
5) گرسنگی :
یک نظریه جالب معتقد است که خمیازه می تواند به دلیل سطح پایین گلوکز در مغز ایجاد شود ، به این معنی که ما می توانیم هنگام گرسنگی خمیازه بکشیم.
برخی نشانه ها وجود دارد که کمبود آب بدن ممکن است باعث شود بیش از حد معمول خمیازه بکشیم. وقتی گرسنه هستیم احساس خستگی و احساس ضعف می کنیم که ممکن است منجر به خمیازه هم شود. واقعیت جالب: نشان داده شده است که انسان های نخستین در هنگام گرسنگی بیشتر خمیازه می کشند.